Prototype The Ocean Cleanup onthuld

Het prototype van The Ocean Cleanup Barrier voor in de Noorzee is vandaag onthuld.

Erwin Zwart van Fabrique Computer Graphics heeft eerder dit jaar al visualisaties gemaakt voor The Ocean Cleanup. Deze impressies zijn gebruikt om het prototype van de grond te krijgen om het systeem te kunnen testen in de zware weerscondities van de Noordzee. Deze condities zijn veelal zwaarder dan die in de Grote Oceaan. Ook de twee hoofdpartners van The Ocean Cleanup, Koninklijke Boskalis Westminster en de overheid, vertegenwoordigden de onthulling.

Het prototype is een 100 meter lang segment van de barrière die zal worden toegepast in de Grote Oceaan. Deze barrière zal de plastic soep, ofwel de Great Pacific Garbage Patch, moeten opvangen. Met name de overlevingskansen van het systeem zal worden getest in de Noordzee, waarbij het opvangen van plastic nog geen prioriteit heeft. Het prototype is dan ook uitgerust met sensoren om elke beweging te monitoren.

De eerste testen voor de Ocean Cleanup vinden deze week al plaats om vervolgens in 2017 in de Grote Oceaan de testen voor te zetten. In 2020 staat het gepland om op grote schaal ingezet te worden.

Prototype Ocean Cleanup artist impression

Prototype Ocean Cleanup

Artist impression

Prototype Ocean Cleanup

Artist impression

Prototype Ocean Cleanup

Artist impression

Prototype Ocean Cleanup