Projecten waar we trots op zijn

Ons werk. Werk dat doelen van klanten verwezenlijkt. Dat altijd vanuit het merk ontwikkeld is en regelmatig prijzen wint. Werk waar we trots op zijn.

 

 

Portfolio - NL

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Boxkit
Boxkit

Boxkit, een lichte carrosserie voor bedrijfsauto’s
De Boxkit heeft Fabrique Industrial Design ontwikkeld voor de carrosseriebranche in opdracht van Value & More. Het is een lichtgewicht opbouw carrosserie die met name in de montage tijd een grote tijdwinst heeft geboekt. Dankzij de modulariteit van de Boxkit en mogelijkheid de panelen grotendeels voor-geassembleerd aangeleverd te krijgen, is deze montagetijd zeer kort. Een unieke oplossing voor de carrosseriebranche waar de marges laag zijn en de personele kosten hoog. De Boxkit speelt daarom in op de economische tegenwind en brengt vernieuwing en innovatie in deze markt. De hoge reparatie vriendelijkheid van de Boxkit is hier ook een onderdeel van. De tijd dat een bedrijfsauto met carrosserie bij schade stil moet staan is hiermee zeer kort.

Just Drive is het bedrijf dat deze carrosserie naar de markt brengt, zo is verkoop, montage en onderhoud uit één hand te krijgen. De modulariteit en uitwisselbaarheid van componenten zorgt bovendien voor een zeer scherpe prijsstelling. Het ligt dan ook in de verwachting dat deze kit een groot succes gaat worden. De eerst klanten hadden zich namelijk al vroeg aangemeld nog wachtende op het eindresultaat. Deze zullen natuurlijk nu als eerste door Value & More samen met Just Drive van nieuwe carrosserieën bediend worden. Een mooie start naar een mooie toekomst.

Link naar Just Drive

Opdrachtgever Link naar Boxkit.nl
Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Schuilhuisjes VVM De Lijn 2016
Schuilhuisjes VVM De Lijn 2016

Fabrique ontwikkelde de nieuwste generatie schuilhuisjes voor het Vlaamse openbaar vervoer. Een volledige familie van haltemeubilair: schuilhuisjes in diverse configuraties, zitmeubilair, afvalbakken en statische en dynamische reisinformatie. Dit gebeurde in het kader van een Europese aanbesteding, in samenwerking met Epsilon nv, de Belgische producent van signs, displays en haltevoorzieningen. Epsilon heeft al een sterk portfolio waarbij ze al vele steden en provincies in Nederland voorzien hebben van moderne en comfortabele haltevoorzieningen.
Bijzonder is dat de nieuwe schuilhuisjes feitelijk de opvolgers zijn van de schuilhuisjes die Fabrique en Epsilon in 2002 en 2009 al ontwikkelden voor de Lijn, waarmee alle opgedane ervaringen in het ontwerp van het nieuwe model konden worden meegenomen. Zo is met deze schuilhuisje de toekomst naar het nu gehaald.
De modules zijn zo ontwikkeld dat ze autonoom verlicht zijn, gebruikmakend van de modernste LED en zonne-energie.
Alle producten werden ontwikkeld vanaf het marketingconcept tot en met engineering en productie-implementatie. De jarenlange samenwerking met Epsilon zorgde ervoor dat gezamenlijk een bijzonder flexibel en kostprijsvriendelijk resultaat werd bereikt.

De schuilhuisjes zijn sinds deze zomer te bestellen door de Vlaamse gemeenten, waarbij een subsidie van de Vlaamse overheid ervoor zorgt dat de aanschaf prijs voor de gemeenten sterk wordt gedrukt. Bovendien zijn er sinds deze generatie ook varianten beschikbaar met poly carbonaat wanden, om vooral daar waar met regelmaat een ruit sneuvelt deze beter bestand te maken tegen deze vorm van vandalisme.

Ok zijn is er een ruime variatie in breedtes en dieptes te verkrijgen om daar waar het nodig is voldoende schuil capaciteit voor de reiziger te bieden, of daar waar het trottoir smal is er ook een smalle variant van deze halte accommodatie geplaatst kan worden.

Opdrachtgever www.epsilonsigns.com
Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Abri's Den Haag, Delft, Westland
Abri's Den Haag, Delft, Westland

Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft nieuwe abri’s laten plaatsen in de gemeenten Den Haag, Delft, Westland en Midden-Delfland. Inmiddels zijn er ongeveer 1000 abri’s en ruim 7 kilometer hekwerk geplaatst.

In de afgelopen 30 jaar was het gebruikelijk dat de investering, het beheer- en onderhoud en de reclame exploitatie door hierin gespecialiseerde buitenreclame ondernemingen (zoals JCDecaux, Exterion Media, Clear Channel) werd gedaan. MRDH heeft echter een nieuwe weg ingeslagen: de abri’s zijn door de Regio zelf aangeschaft. Los hiervan is een aanbestedingsprocedure gedaan voor het beheer en onderhoud en de reclame exploitatie. Het voordeel van deze aanpak is dat de Regio meer grip heeft op de inrichting van de stad maar ook dat het een flink economisch voordeel heeft opgeleverd.

Fabrique heeft geadviseerd bij dit proces en heeft in opdracht van MRDH het nieuwe haltemeubilair ontworpen. Het is een tijdloos ontwerp dat het zowel in de binnenstad van Den Haag, vóór de bureaus van Fabrique in Delft en bij de veiling in Naaldwijk goed zal doen. De abri’s zijn ruim, comfortabel en zeer transparant, waarbij het dak voorzien is van een speciale print zodat de zon schaduwen in de vorm van Haagse “Règâhs”, Delftse “Oude Jannetjes” en bussen en trammetjes op het perron en op de abri werpt. Uiteraard is veel aandacht besteed aan onderhoudbaarheid, degelijkheid vandaalbestendigheid; je weet maar nooit hoe ADO dit weekend gaat spelen….
Er is zowel een standaard model ontwikkeld als een model dat aansluit op de R-net formule, voorzien van de rode hanenkam.

Opdrachtgever Metropoolregio Rotterdam Den Haag
Nabnet nieuws Exterion Media
Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
De GIDS van Bereik
De GIDS van Bereik

Nieuwe digitale informatie displays voor outdoor gebruik
Fabrique ontwierp de nieuwe digitale GIDS voor Bereik. Een nieuwe digitale informatie en advertentie drager voor gemeenten.
Dit digitale informatiepaneel kan met de software er achter razendsnel zijn inhoud laten aanpassen. Binnen enkele uren heeft Bereik de informatie van de gemeente of adverteerder verwerkt en digitaal geschikt gemaakt. De informatie is zo goed leesbaar voor de inwoners die langs de displays rijden. Voor acute situaties heeft de gemeente een extra middel om zijn inwoners te informeren en voor de adverteerders is het mogelijk om in te spelen op de situaties van de dag.
Het verwisselen van de informatie gebeurt op afstand en is digitaal. Er zijn geen posters meer nodig die eerst gedrukt moeten worden en de medewerkers hoeven niet meer op locatie deze te verwisselen. Ook zijn deze Gidsen van een WiFi voorzien, deze kan openbaar beschikbaar gesteld worden. Zo is het mogelijk om de bewoners van nog meer informatie en service te voorzien. Bereik adviseert natuurlijk deze zuinige displays van groene stroom te voorzien.
Wilt u ook in uw gemeente deze innovatie in informatievoorziening en het gemak ervaren van de GIDS, neem dan contact op met Bereik.


Opdrachtgever Bereik
Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]

Hier meer nieuws over de GIDS van Bereik

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Nieuwe bushaltes Maastricht
Nieuwe bushaltes Maastricht

Fabrique ontwierp de nieuwe bushokjes en informatiepanelen voor de stad Maastricht, in opdracht van buitenreclame-exploitant RBL Outdoor

De gemeente heeft na aanbesteding een contract afgesloten met Reclame Bureau Limburg (RBL) over het plaatsen en exploiteren van de wachthuisjes en de panelen. In Maastricht werden eind 2014 in twee maanden tijd alle 142 bushokjes en 110 informatiepanelen vervangen. Door de modulaire opbouw en voor-assemblage kost het vervangen van de hokjes slechts twee uur per hokje

De nieuwe wachthuisjes passen niet alleen bij de grandeur van Maastricht, de stad denkt kwalitatief een stap te zetten met de nieuwe bushokjes, maar ook financieel is het een sterke stap
De nieuwe aanbesteding levert Maastricht een voordeel van 500.000 euro per jaar op.

Opdrachtgever www.rbloutdoor.nl
Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]

Hier meer nieuws over de abri van Fabrique

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
The Ocean Cleanup
The Ocean Cleanup

In oktober 2012 één van de organisatoren van TEDxDelft, Jeroen van Erp, ook oprichter en creatief directeur van Fabrique [merken, design en interactie], introduceerde Boyan Slat. Boyan had visualisaties nodig van zijn concept schetsen voor zijn TEDx talk.
De resulterende foto's zijn ook prominent gebruikt op de eerste fase Oceaan Cleanup website en werden overgenomen in veel kranten, tijdschriften en natuurlijk overal op het internet.
Voor de presentatie van het haalbaarheidsrapport in New York op 3 juni waren nieuwe visuals nodig en bewegende beelden voor op televisienieuws.
Die werden uitgezonden op de dag van de presentatie van het rapport in New York op alle Nederlandse publieke en commerciële station nieuwsprogramma's en de foto's zijn te vinden op vele websites en natuurlijk op > www.theoceancleanup.com

Opdrachtgever theoceancleanup
Contactpersoon Erwin Zwart
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Powerstairs, veiligste steigertrap
Powerstairs, veiligste steigertrap

POWERSTAIRS levert een bijdrage aan het moderne veilig werken op (geringe) hoogte.
De nieuwste innovatie in veilig werken op de bouwplaats is geïntroduceerd. Een innovatie die schittert in zijn eenvoud, een trap aan een steiger. Twee ondernemers kwamen naar Fabrique Public & Industrial Design met dit eenvoudige idee. Ze vroegen om onze hulp bij het uitwerken en het technisch haalbaar maken. Op dit moment is de productie gestart en verwacht wordt dat de steigertrap daarmee binnen afzienbare tijd verkrijgbaar is.


Contactpersoon Chris Nijkamp
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]
Opdrachtgever Powerstairs

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Essent, de slimme thermostaat
Essent, de slimme thermostaat

Ontwikkeling van de nieuwe generatie slimme thermostaat voor Essent
Fabrique Public & Industrial Design heeft samen met Fabrique [Merken, Design & Interactie] een nieuwe slimme thermostaat ontwikkeld voor Essent. De opdracht was een redesign van de bestaande thermostaat. We hebben hierbij alle mogelijkheden binnen de toegepaste techniek tegen het licht gehouden en we zijn daarmee tot een ontwerp gekomen dat beter aansluit bij de huidige tijd en de wensen van de gebruikers.


Contactpersoon Chris Nijkamp
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]
Opdrachtgever Essent

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Abri’s Amsterdam JC Decaux
Abri’s Amsterdam JC Decaux

Fabrique ontwierp de nieuwe Abri’s en Mupi’s® voor de gemeente Amsterdam, in opdracht van buitenreclame-exploitant en stadsmeubilairbedrijf JCDecaux

Amsterdam verlengt hiermee haar contract met JCDecaux voor 15 jaar. Het bedrijf deed in een aanbestedingsronde opnieuw de beste aanbieding voor de inrichting van de hoofdstedelijke openbare ruimte. De verlenging van het contract is goed nieuws voor de hoofdstad. De uitstraling van de stad krijgt namelijk een nieuwe impuls, omdat JCDecaux de komende tijd een volledig nieuwe en speciaal voor de gemeente Amsterdam ontworpen lijn Abri’s en Mupi’s® (informatiepanelen) gaat uitrollen.

In het ontwerp van het wachthuisje zijn de kenmerkende Andreaskruizen opgenomen. De nieuwe Abri’s zijn tegelijkertijd solide én zeer transparant, wat niet alleen bijdraagt aan de veiligheid maar ook aan de mate waarin het object opgaat in de openbare ruimte. De nieuwe lijn gaat een zichtbare bijdrage leveren aan een rustig en uniform straatbeeld in de stad.

Voorafgaand aan de vervangende werkzaamheden start de exploitant een uitgebreide voorlichtingscampagne om de inwoners van de gemeente Amsterdam te informeren over de werkzaamheden. Ook tijdens de periode van vervanging zal informatie over de vervangingswerkzaamheden intensief via verschillende media worden verspreid.

Opdrachtgever www.jcdecaux.nl
Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]

Hier meer nieuws over de abri van JCDecaux

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Stemhokje VB&VH
Stemhokje VB&VH

Fabrique helpt de democratie een handje!
Toen bekend werd dat de stemcomputer voorlopig niet meer gebruikt zou mogen worden, kreeg onze jarenlange klant Van Beem & Van Haagen het idee om een nieuw stemhokje in de markt te zetten.
Fabrique ontwikkelde voor hen een lichtgewicht, goedkoop systeem uit aluminium profielen dat opvouwbaar en eenvoudig op te zetten is. Om het hokje op te bergen werd ook een tas ontworpen, met een vakje voor het rode potlood.
Tussen moment van opdracht en het eerste prototype zaten 12 weken.
Vanuit de Nederlandse gemeenten bleek een enorme belangstelling en tot nu toe zijn er ruim meer dan 25.000 geproduceerd in de Sociale Werkplaats van Amsterdam.
Op basis van het eerste model heeft Fabrique een aantal varianten ontwikkeld, zoals een verder inschuifbare versie, speciaal voor de Engelse markt. De complete familie wordt nu ook in andere landen verkocht.

Contactpersoon René Bubberman
Opdrachtgever Van Beem & van Haagen
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
CityGreenPoint
CityGreenPoint

CityGreenPoint is een nieuw inzamelinitiatief.

Bij de CityGreenPoints kunnen de volgende afvalstromen ingezameld worden: batterijen, spaarlampen, mobieltjes, cd/dvd, kleine elektrische apparaten, inktpatronen, plastic verpakkingsafval, oud papier en textiel.
De eerste CityGreenPoints zijn onlangs in gebruik genomen bij de Edeka supermarkten in Duitsland. Andere landen zullen snel volgen.

Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]
Opdrachtgever CityGreenPoint

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Geluidsscherm A6
Geluidsscherm A6

Fabrique ontwikkelde voor GigaGlas een modulair systeem van glascassettes voor glasschermen. Ballast Nedam heeft deze cassettes voor het eerst toegepast voor een geluidsscherm langs het spoor langs de A6 bij Muiden. Met dit systeem kunnen schermen snel opgebouwd worden, erg belangrijk omdat het spoor maar een zeer beperkte tijd buiten dienst kan worden gesteld.

Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]
Opdrachtgever Gigaglas

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
ProRail Outillage
ProRail Outillage

ProRail is bezig met het plaatsen van een nieuwe generatie perronmeubilair op Den Haag CS, Rotterdam CS, Hoevelaken en Groningen Europapark. Deze stations zijn de eersten die voorzien worden van de nieuwe reizigersvoorzieningen, die de komende jaren ook op andere stations geplaatst zullen worden. De combinatie OFN-Epsilon-Fabrique ontwikkelt, produceert en plaatst, in opdracht van ProRail, en naar het gedachtegoed van bureau Blom&Moors, banken, wachtruimten, vertrekstaatkasten, windschermen en afvalbakken voor het programma stationsoutillage van ProRail, dat verder bestaat uit betonnen zitobjecten. ProRail wil met het nieuwe meubilair en de aankleding van perrons het verblijf op de stations comfortabeler maken. Het nieuwe meubilair is eerder getest op stations Amsterdam Bijlmer ArenA en Leiden Centraal. Het kreeg een hoge reizigerswaardering. Bij het ontwerp is als uitgangspunt genomen dat de meubels comfortabel zijn, goed ogen, maar ook duurzaam zijn wat betreft onderhoud en levensduur.

Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]
Opdrachtgever ProRail

> terug naar het werk


Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Busstation Dronten
Busstation Dronten

Parels in de polder! De gemeente Dronten krijgt een treinstation aan de nieuwe Hanzelijn en nam de gelegenheid te baat om een nieuw busstation te ontwikkelen. Overigens als vervanging van het door Fabrique in 1995 ontworpen huidige busstation.
De gemeente heeft de ambitie om iets bijzonders van het nieuwe busstation te maken en benaderde hiervoor Fabrique en straatmeubilairleverancier OFN. Wij ontwierpen een opvallende, schelpvormige abri, vriendelijk en comfortabel. Een mooie combinatie van transparantie en beschutting. LED verlichting wordt geïntegreerd in de met hout beklede binnenkant van de abri. De oplevering is gepland in begin 2013.

Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]
Opdrachtgever Outdoor Furniture Nederland

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Compacte fietsendrager Spinder
Compacte fietsendrager Spinder

Fietsen waar je maar wilt!. Fabrique ontwierp voor Spinder de meest compacte fietsendrager ter wereld. De Spinder Urban fietsendrager is uitermate geschikt voor mensen die zich snel in een stad willen verplaatsen of voor forenzen die hun auto buiten de stad parkeren om hoge parkeerkosten te voorkomen. Maar ook als even snel een fiets van de kinderen opgehaald moet worden, is de Spinder Urban de ideale fietsendrager.
De Spinder Urban fietsendrager is gemaakt van aluminium profielen en daardoor uitermate licht van gewicht. Daarnaast is de Urban opvouwbaar en makkelijk op te bergen in je kofferbak. De Spinder Urban heeft een innovatieve Click & Go snelkoppeling, waardoor de fietsendrager in enkele seconden op de trekhaak gemonteerd is. De Spinder Urban meet slechts 75 x 51 x 17 cm.

Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]
Opdrachtgever Spinder bike carriers

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
LiN afvalbak
LiN afvalbak

Fabrique ontwikkelde de LiN, een uiterst duurzame en milieuvriendelijke afvalbak. grotendeels geproduceerd uit gerecycled en weer recyclebaar aluminium. Hierdoor past de LiN afvalbak perfect binnen het bestaande duurzaamheidthema.
Er is onderzoek gedaan hoe bestaande afvalbakken verbeterd kunnen worden. Deze verbeteringen komen terug in de LiN afvalbak. Het is niet mogelijk om afval boven op de afvalbak te leggen, vogels kunnen er geen afvalresten uit halen en de LiN afvalbak beschikt standaard over een anti-graffiticoating. Daarnaast is het erg makkelijk om de afvalbak te legen. De LiN afvalbak is beschikbaar in een 50 liter variant en binnenkort ook in grotere varianten.
Naast dat de LiN afvalbak verkrijgbaar is in meerdere kleuren, is het mogelijk om er een eigen stijl aan te geven. Dit kan door de zijkanten een eigen karakter te geven aan de hand van een afbeelding en/of logo.

Contactpersoon Chris Nijkamp
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]
Opdrachtgever Epsilon | Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn
Meer informatie www.LiNafvalbak.nl
Nog meer informatie www.YouTube.nl

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
City Cell CC Hillenaar en KPN
City Cell CC Hillenaar en KPN

Fabrique verzorgde in opdracht van reclame-exploitant Clear Channel Hillenaar en KPN het ontwerp voor de nieuwste (en waarschijnlijk laatste) telefooncel. Jaarlijks worden nog steeds 20 miljoen gesprekken gevoerd vanuit telefooncellen en met deze cel kan KPN ook in de toekomst de openbare telefonie op straat aanbieden, in combinatie met diensten als WiFi.

De telefooncel heeft een geometrische vormgeving en is aan één zijde voorzien van een verlicht reclamepaneel. Hij is klantvriendelijker dan de oude driekante cellen doordat er geen deuren meer inzitten. De toegankelijkheid voor minder validen is beter. Door de goede verlichting en de plaatsing van de telefoon in de hoek van de cel wordt het gevoel van veiligheid groter: de directe omgeving van de telefooncel is tijdens het bellen beter zichtbaar. Naast bellen heeft de telefooncel een sms-service én de mogelijkheid tot betalen met telefoonkaart, chipknip en muntgeld.
Het schoonhouden en verrichten van herstelwerkzaamheden is eenvoudiger geworden, waardoor de telefooncel minder onderhoudskosten heeft dan de oude driekante cellen.

Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]
Opdrachtgever Clear Channel Hillenaar en KPN

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Comhan EasyFlex
Comhan EasyFlex

Voor Comhan Holland ontwikkelde Fabrique een spansysteem voor grote doeken met visuals, te gebruiken voor grote uitingen waar geen acrylaat platen meer voor gebruikt konden worden. Dit was op het moment dat de grote inkjet drukmachines voor zeildoek op de markt kwamen.

Het ontwikkelde systeem had als grootste voordeel dat het doek kon worden ingespannen zonder dat het nodig was er een zoom in te naaien. Dit scheelde productiekosten, transport naar een zeilmakerij, en voorkwam zeer dure fouten die pas bij inspannen ontdekt zouden worden.
Het doek werd hierbij over de gehele omtrek gelijkmatig aangespannen, waardoor lijnen aan de rand van het zichtvlak keurig recht bleven.
Het inspannen gebeurde eenvoudig met een batterijboormachine.

Ook was de uitlichting uitstekend, ondanks de randloze uitvoering van het systeem.

Door al deze voordelen boven de concurrentie is het Easyflex systeem tot op de dag van vandaag een groot Europees succes. Fabrique heeft in de loop der jaren voor Comhan veel verwante producten met hetzelfde spansysteem ontwikkeld.

Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]
Opdrachtgever Comhan

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Metro Oostlijn Amsterdam
Metro Oostlijn Amsterdam

Fabrique en architectenbureau GROUP A hebben gezamenlijk de prijsvraag voor de renovatie van de Oostlijn van de Amsterdamse Metro gewonnen. Ons gezamenlijke voorstel gaat volgens de jury ‘terug naar de basis van het oorspronkelijke ontwerp’, maar is ook ‘een visie op de toekomst’, en beantwoordt daarmee het beste aan de vraag van de opdrachtgever.
De opdracht omvat de herinrichting van de ondergrondse perrons, de verdeelhallen en de ingangspartijen van zestien stations van de Oostlijn. Op dit moment wordt de gezamenlijke visie van Fabrique en GROUP A uitgewerkt tot een nieuw design voor de Oostlijn.

De Oostlijn loopt deels ondergronds, deels bovengronds, van het Centraal Station naar Amsterdam Zuid-Oost. Het oorspronkelijke brutalistische ontwerp, van de hand van architecten Spängberg en van Rhijn, dateert uit de jaren zeventig; dit oorspronkelijke concept is in de loop de jaren echter sterk verrommeld, en niet meer toegerust op veranderingen in de toekomst.

De opgave voor de renovatie is in de optiek van GROUP A/Fabrique drieledig, en ligt erin enerzijds het oorspronkelijke karakter van de metro te herstellen, en anderzijds tegelijkertijd een eigentijdse, herkenbare en goed leesbare stijl voor de inrichtingselementen te ontwikkelen en een duurzame oplossing te bieden voor de toekomst.

Voor de prijsvraagfase werd gevraagd onze visie te illustreren aan de hand van een voorstel voor twee voorbeeldstations; het ondergrondse station Wibautstraat in het centrum van Amsterdam, en het bovengrondse station Bullewijk in Zuid-Oost. Wij kozen voor het behoud en hergebruik van de beeldbepalende elementen uit het originele ontwerp; later toegevoegde ‘verrommelende’ elementen worden samengebracht in clusterelementen, overbodig geraakte onderdelen worden verwijderd. De clusterelementen worden speciaal vormgegeven en brengen kleur en helderheid in het ontwerp. Ook zijn zij aanpasbaar voor veranderingen in de toekomst. Alle ingrepen hebben de levensduur van de stations als onderliggende gedachte; er wordt gekozen voor duurzaam en doordacht materiaalgebruik.

Fabrique en GROUP A hebben een combinatie gevormd waarbij beide partijen elkaar aanvullen en versterken. Wij vanuit onze ruime ervaring in het ontwikkelen van visies, meubilair voor openbaar vervoer, producten voor infrastructurele projecten, huisstijlen en bewegwijzering, onder meer voor openbaar vervoersbedrijven als de NS en het Belgische De Lijn; GROUP A heeft al eerder gewerkt aan herbestemmingsopgaves, zoals de Caballero Fabriek, de Cobercofabriek en de NDSM-Smederij.

Contactpersoon René Bubberman
Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Busstation Oude-Tonge
Busstation Oude-Tonge

Instappen wordt een stuk makkelijker. Fabrique ontwierp in opdracht van de provincie Zuid-Holland een nieuw busstation voor Oude-Tonge. Het oude busstation is gesloopt. Op dezelfde plaats is een ander perron gebouwd. Daarnaast is het busstation in Heinenoord ingrijpend verbouwd. Beide busperrons hebben nieuwe overkappingen, bankjes en wachtplaatsen. Op digitale borden zien de reizigers hoe laat de bus vertrekt.

Het nieuwe busstation is modern, toegankelijk en duurzaam. En dat is van groot belang voor de reizigers en de ontwikkeling van kwalitatief goed openbaar vervoer in het gebied Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Zeeland, Drechtsteden en de regio Rotterdam.

Het busstation in Heinenoord is transparanter geworden. De oude stenen voorkant is gesloopt. Daar is een glazen gevel voor teruggekomen. Ook is het busstation veel toegankelijker geworden, voor mensen met een rolstoel of een visuele handicap. Op de busperrons zijn geleidelijnen aangebracht. Dat zijn aaneengeschakelde geribbelde tegels. In de geleidelijnen liggen op diverse plaatsen zogenaamde klanktegels.
Tijdens de uitwerking en de uitvoering werd effectief samengewerkt met aannemersbedrijf Van der Ven uit Brakel, die de engineering en de bouw van beide busstations voor haar rekening nam. De reizigersvoorzieningen werden geleverd door OFN.

Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]
Opdrachtgever Provincie Zuid-Holland
Meer informatie www.vanderven.nl

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Rokaway rookzuil voor Ruco/OFN
Rokaway rookzuil voor Ruco/OFN

De Rokaway® is een mooi gestileerde maar toch robuuste rookzuil. Productie vindt plaats bij RUCO in Valkenswaard. Outdoor Furniture Nederland (OFN) draagt zorg voor de distributie en plaatsing van de Rokaway®. Door het fraai gestileerde aluminium oogt de circa 1,25 meter hoge zuil zeer rank. Rond de zuil bevindt zich een afzettafeltje zodat de ware rookliefhebber niet alleen sigaretten en vuur, maar eventueel ook zijn of haar drankje mee naar buiten kan nemen. Het comfortgevoel van de rokende relatie wordt hierdoor op stijlvolle wijze gewaarborgd. Ingenieus is vooral de wijze waarop de resten van sigaret of sigaar kunnen worden opgeborgen. Via een inlaatklep in de zuil zakken de resten in een speciale interne, makkelijk schoon te maken, opvangbak. Hierdoor behoren rondslingerende peuken tot het verleden en wordt met name de bekende asbakkengeur voorkomen.

Opdrachtgever Ruco industries / OFN
Meer informatie www.ruco.nl
Contactpersoon René Bubberman

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Varandazonwering Lewens
Varandazonwering Lewens

Om in te kunnen breken in een bestaande markt van veranda’s werd een ontwerp gemaakt met meerdere unieke voordelen.
Een zonwering werd in het systeem ingebouwd, waardoor het veel slanker werd en een veel rustiger uitstraling kreeg dan een veranda met een daarop geplaatst scherm.
De montage werd sterk vereenvoudigd door een vinding die het mogelijk maakt om de veranda tegen een oneffen muur te monteren zonder de noodzaak van uitvullen of afstellen. Ook kan het systeem op locatie elke hellingshoek tussen 3 en 20 graden krijgen, zonder dat hierop in de productie geanticipeerd hoeft te worden.
Een andere vinding maakte het mogelijk om met een lichtere constructie toch een grotere afstand tussen de twee dragende palen te realiseren dan bij enig ander systeem op de markt.
Meerdere innovaties in de constructie zijn gepatenteerd.
De Murano is geïntroduceerd op de R&T beurs, Stuttgart 2012

Opdrachtgever Lewens Sonnenschutz Systeme
Meer informatie www.lewens-markisen.de
Contactpersoon Theo Wolters

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Bovenbouw HSL-Zuid
Bovenbouw HSL-Zuid

Fabrique ontwikkelde in opdracht van InfraSpeed de bovengrondse voorzieningen ten behoeve van HSL Zuid: bovenleidingmasten, geluidsschermen, veiligheidsschermen, trappenhuizen, vluchtdeuren, trafostations en schakelkasten.

Naast design, engineering en kostprijs-engineering was een belangrijke taak van Fabrique het assisteren bij de contacten met de landelijke Welstand, de gemeentes en andere stakeholders.

Hoewel het HSL-project één van de grotere projecten is die Fabrique ooit gedaan heeft is het project ook bijzonder op een veel kleinere schaal. In Madurodam is een HSL traject gemaakt van 150 meter lang. De schermen, hekken en bovenleidingmasten zijn nauwkeurige kopieën schaal 1 op 25 van de ontwerpen van Fabrique.

Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]
Opdrachtgever InfraSpeed

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Sanitronics Stadstoilet
Sanitronics Stadstoilet

Fabrique ontwierp voor Sanitronics international de buitenzijde voor haar zelfreinigende stadstoilet. Veilig, robuust, goed schoon te maken en zodanig opgebouwd dat elke stad haar eigen gezicht aan deze voorziening kan geven.

Contactpersoon René Bubberman
Opdrachtgever Sanitronics international
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Knikarm zonnescherm Toscane
Knikarm zonnescherm Toscane

Voor de Duitse markt met voornamelijk uit vele losse onderdelen op te bouwen zonneschermen ontwierp Fabrique een zeer compact scherm uit één stuk, bedoeld voor het middensegment, met een uiterst snelle en handige montage op locatie.

Nog niet vertoond was de mogelijkheid om het scherm tot in alle denkbare hellingshoeken te kunnen verstellen, en dit zowel tegen een muur als onder een balkon. Hiervoor werd een nieuw mechanisme ontwikkeld.
Ook werd een nieuwe methode ontwikkeld waarmee de stand van de armen bij productie zeer snel kon worden gecorrigeerd, wat een compactere behuizing mogelijk maakte.
Beide innovaties werden gepatenteerd.

Direct na de introductie won het scherm in Essen de European Aluminum Industrial Design and Engnieering Award

Vanwege het enorme succes op de markt is inmiddels door alle concurrenten getracht het principe van het scherm na te bootsen. In de twee gevallen van slaafse nabootsing is daartegen met succes juridische actie ondernomen.

Contactpersoon Theo Wolters
Telefoon 0031 (0)15-2147440
email [email protected]
Opdrachtgever Lewens Sonnenschutz Systeme

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Tchai Platinum 3.0
Tchai Platinum 3.0

Tchai International ontwerpt en produceert instore concepten, van shop-in-shop tot display.

Fabrique Computer Graphics maakte een video voor de presentatie van deze efficiënt in het gebruik zijnde en ook gemakkelijk te vullen rookwarenkast voor in benzinestations.

Contactpersoon Erwin Zwart
Telefoon 0031 (0)15-2141520
Email [email protected]
Opdrachtgever Tchai International

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
MultiDraft Wunderbar biertap
MultiDraft Wunderbar biertap

Fabrique ontwierp voor MultiDraft de Wunderbar biertap. De Wunderbar bier koelers kunnen worden gebruikt voor letterlijk elk biermerk verkrijgbaar in 4, 5 en 6 liter fusten.
De Wunderbar Cooler is ontworpen voor thuisgebruik. De thermische Peltier koeling kan worden ingesteld tussen 3 en 9 ° C en de temperatuur is af te lezen op een digitaal display.
Daarnaast heeft de Wunderbar als enige een universeel vaatje om frisdrank of wijn snel af te koelen. Bijzonder is verder dat de Wunderbar een vaatje bier in een paar uur op drinktemperatuur krijgt, terwijl de concurrentie daar een uur of 8 voor nodig heeft.

Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email rené@fabrique3d.nl
Opdrachtgever Wunterbar MultiDraft

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
InfoPlus reisinformatie ProRail
InfoPlus reisinformatie ProRail

Treinen die later vertrekken, vanaf een ander spoor vertrekken of zelfs helemaal niet verschijnen zonder dat de reizigers hierover geïnformeerd worden. Het zijn herkenbare situaties voor iedere treinreiziger. NS en ProRail, respectievelijk vervoerder en beheerder van het spoornetwerk, willen hierin verandering brengen en met een ‘real time’ informatiesysteem de tevredenheid van de reizigers verbeteren.
Fabrique ontwikkelde in samenwerking met Siemens, Armada/HVL en GDS de nieuwe presentatieschermen op de stations. Deze schermen bieden reizigers de informatie over de vertrekkende treinen en aanvullende informatie over spoorwijzigingen, vertragingen en de volgende vertrekkende trein vanaf een perron. De reizigers worden snel en flexibel naar de gewenste trein begeleid. Het nieuwe systeem vervangt de oude “flipperkasten” die alleen maar de statische informatie van de flippers konden weergeven.
Door de doordachte technische uitvoering blijft het systeem in het grillige Nederlandse klimaat zelfs bij extreme weersomstandigheden functioneren. De vormgeving van de elementen van het nieuwe reizigersinformatiesysteem sluit naadloos aan bij het Spoorbeeld dat Bureau Spoorbouwmeester in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen en ProRail heeft ontwikkeld.

Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]
Opdrachtgever ProRail

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Metromaterieel Amsterdam
Metromaterieel Amsterdam

Fabrique adviseerde en assisteerde de gemeente Amsterdam bij de aanschaf van het toekomstige metromaterieel M5/M6.
De 23 metrotreinen serie M5 dienen deels ter vervanging van het oude, uit 1976-'80 daterende LHB-metromaterieel van de Oostlijn (de “Zilvermeeuw”) en deels ter uitbreiding van het wagenpark. Voor de in 2017 te openen Noord/Zuidlijn is een tweede serie (M6) van twaalf treinen nodig. De eerste twee stellen worden gebouwd in de Alstomfabriek in het Franse Valenciennes. Het eerste voertuig werd op 24 November 2011 officieel gepresenteerd in Valenciennes. De eerste helft van het eerste treinstel (drie bakken) werd op 11 april 2012 per vrachtauto in Diemen afgeleverd. Na een testperiode van enkele maanden komen deze stellen beschikbaar voor de reguliere dienst, en zal de rest van de serie vanaf het derde kwartaal van 2012 in de Alstomvestiging in het Poolse Katowice worden gebouwd. In het derde kwartaal van 2014 moet het 23e en laatste stel worden geleverd. De metrostellen van de nog te bestellen serie M6 zouden dan vanaf 2015 moeten volgen en in 2016 alle afgeleverd moeten zijn. Met deze order is 200 miljoen euro gemoeid.
De zesdelige metrostellen van 116,2 meter lang en drie meter breed zullen over 24 deuren per zijde beschikken en plaats bieden aan 960 reizigers. De zitbanken worden, in tegenstelling tot het oudere materieel, voornamelijk in de lengte geplaatst voor een grotere capaciteit en doorstroming. Alleen bij de invalidenplaatsen in de kopbakken en ter plaatse van de geledingen bevinden zich in dwarsrichting geplaatste zetels. De metro wordt geheel doorloopbaar en zal beschikken over airconditioning. Zowel voor de verlichting in de voertuigen als voor de koplampen wordt gebruikgemaakt van led verlichting.
Hoewel de metro's geschikt zijn voor onbemand gebruik, zullen ze in eerste instantie worden bestuurd door bestuurders.
.De kleurstelling van de nieuwe stellen lijkt in de huidige impressies en modellen veel op de oorspronkelijke kleurstelling van het Zilvermeeuw. Of dit ook het definitieve kleurenschema wordt is nog niet zeker. Vanuit de Stadsregio Amsterdam, de concessieverlener voor het verrichten van openbaar vervoer in Amsterdam, Diemen en Duivendrecht, is het plan ontstaan om al het hoogwaardig openbaar vervoer in de regio een uniforme en herkenbare huisstijl te geven. Het kleurenschema van het r-net zou daarbij als uitgangspunt dienen.

Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]
Opdrachtgever Amsterdam dienst Metro
Meer informatie nl.wikipedia.org/wiki/Metromaterieel_M5/M6

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Abri voor Orleans en le Havre
Abri voor Orleans en le Havre

Fabrique ontwikkelde samen met Epsilon overkappingen voor tramhaltes, in opdracht van Clear Channel International. De overkappingen zijn opgebouwd uit een modulair systeem van staanders en liggers die verbonden worden door een centrale ruggegraat waarin voorzieningen als verlichting en speakers alsmede de afwatering van de daken is ondergebracht.
De onderdelen worden prefab gefabriceerd en in zeer korte tijd op locatie worden opgebouwd. Een aantal tramlijnen in Orleans en le Havre zijn inmiddels met dit ontwerp uitgerust

Contactpersoon René Bubberman
Opdrachtgever Epsilon / Clear Channel international
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Redesign Spinder Fietsendragers
Redesign Spinder Fietsendragers

Fabrique deed voor marktleider Spinder het redesign van twee succesvolle fietsendragers. De dragers, kregen een nieuwe styling en werden voorzien van de nieuwe innovatieve Click & Go snelkoppeling, waardoor de fietsendragers in enkele seconden op de trekhaak gemonteerd zijn.
De Spinder Tour fietsendrager is functioneel, degelijk en uitermate geschikt voor fietsvakanties of een weekendje weg. De Spinder Tour heeft een in- en uitschuifbare lichtbalk en is uitermate geschikt om elektrische fietsen of E-bikes tot 25 kilogram te vervoeren
De Spinder Cross fietsendrager heeft dezelfde kenmerken als een mountainbike of ATB: geïntegreerde en complexe vormen, een zichtbare techniek, een stevig en fraai vormgegeven buiswerk, mooie belijning en veel technische details.
De in- en uitschuifbare lichtbalk en extra brede wielgoten, speciaal voor ATB's en mountainbikes, maakt de Spinder Cross compleet.

Contactpersoon René Bubberman
Opdrachtgever Spinder bikecarriers
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
VelopA-Omniplay Omnistadium
VelopA-Omniplay Omnistadium

VelopA-Omniplay realiseert speel- en sportplekken voor gemeenten, recreatieondernemingen en onderwijsinstellingen.
Het Omnistadium is de multifunctionele sportkooi ontworpen door VelopA-Omniplay. Het Omnistadium ziet er niet alleen uit als een sportarena, het is even breed inzetbaar als moderne stadions. In het Omnistadium is ruimte voor een scala aan balsporten, van voetbal, volleybal, hockey, handbal tot tennis.

Fabrique Computer Graphics maakte ter promotie van dit nieuwe VelopA product deze video:



Maar met alleen een Omnistadium hoeft een recreatielocatie nog niet af te zijn. De tweede video laat de mogelijkheden van VelopA-Omniplay rondom het Omnistadium zien. U ziet onder andere: Panna voetbal, tafeltennis, buitenfitness, speeltoestellen en picnic-sets.
http://www.youtube.com/watch?v=VhNk5-l9XcY&feature=plcp

Opdrachtgever VelopA-Omniplay
Meer informatie www.velopa-omniplay.com
Contactpersoon Erwin Zwart

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
NS Bewegwijzering
NS Bewegwijzering

De opdracht was onderdeel van een omvangrijk project: alle stations van de Nederlandse Spoorwegen moesten worden voorzien van een nieuwe bewegwijzering. Nijkamp & Nijboer verzorgde het projectmanagement, bureau Mijksenaar verzorgde het grafisch ontwerp en Fabrique ontwierp de lichtbakken en borden.

Fabrique ontwikkelde een bouwsysteem van aluminium, kunststof en staal en adviseerde op het gebied van elektronica, verlichting en coatings. Op basis van het uiteindelijke ontwerp heeft Fabrique een technisch bestek geschreven voor een Europese aanbesteding en geadviseerd bij het selecteren van een producent. Vervolgens waren wij verantwoordelijk voor de technische begeleiding van de implementatie. Voor het beheren en beheersen van het project zijn handleidingen geschreven zodat het bewegwijzeringsysteem ook over 20 jaar nog reproduceerbaar is.

Op dit moment is Fabrique bezig met het ontwikkelen van een volledig nieuw verlichtingssysteem voor de borden, op basis van LED. De verwachting is dat hiermee een besparing op het energie verbruik kan worden bereikt van ongeveer 60%, terwijl de uitlichting egaler wordt.

Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]
Opdrachtgever ProRail

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Aluminium slee voor Aludon
Aluminium slee voor Aludon

Fabrique ontwierp voor Aludon, producent van innovatieve producten in aluminium, een bijzondere slee. Hightech, supersnel en modern gestyled maar ook innovatief: het frame van de slee wordt computergestuurd in drie dimensies gebogen, uit een stuk aluminium profiel.
De slee is groot genoeg om ook volwassen kinderen in stijl de helling af te laten flitsen en ook bij de apres-ski hoef je je niet te schamen voor deze lifestyle-statement.

Contactpersoon Chris Nijkamp
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]
Opdrachtgever Aludon

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Dutch Electro Track Series
Dutch Electro Track Series

Dutch Electro ontwikkelt en produceert verlichtingsarmaturen voor de automotive sector. Onder andere brandweerwagens en ambulances gebruiken verlichting aan de buitenzijde van het voertuig om het werkgebied uit te lichten. Oorspronkelijk worden hier veelal PL en TL armaturen voor gebruikt, tegenwoordig komt echter steeds vaker de vraag naar LED alternatieven.
Als vervanger van de traditionele armaturen ontwikkelde Fabrique een smalle LED strip die gebruikt maakt van power-LEDs. Door slimme toepassing van lenzen is een hoge licht opbrengst gerealiseerd die in het gebruik de opbrengst van de ouderwetse armaturen weet te evenaren.
Een dergelijk succesvol product genereert direct vraag naar andere toepassingen. Hiervoor zijn alternatieven ontwikkelt zoals adapters om de strips onder een hoek te monteren. Daarnaast zijn er in uiteenlopende configuraties ook verschillende niveaus van waterdichtheid gerealiseerd, tot en met een IP67 certificering.
De ontwikkeling van dit product heeft uiteindelijk geleid tot een geheel nieuw product portfolio voor de klant op basis van LED technologie.

Contactpersoon Marijn Hooghoudt
Telefoon 0031 (0)15-2147440
Opdrachtgever Dutch Electro Track serie

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
DRIS VVM De Lijn
DRIS VVM De Lijn

Fabrique ontwikkelde, in samenwering met Spie en Epsilon, voor VVM De Lijn een dynamisch reisinformatiesysteem. Binnen de gestelde eisen werden een aantal technieken onderzocht zoals E-paper, LED en TFT. Uiteindelijk viel de keuze op TFT, vanwege de hoge resolutie en het gewenste kleurgebruik. Dit stelde echter bijzonder hoge eisen aan de omkasting op het gebied van water- en stofdichtheid en vooral op het gebied van warmtehuishouding.
Voor de vormgeving is gekozen voor een eenvoudige, tijdloze vorm, die uitstekend past in de heldere huisstijl van De Lijn en die aansluit op het door Fabrique ontworpen haltemeubilair. Het product is opgebouwd uit een combinatie van aluminium profielen en plaatwerk, waarbij de elektronica voor de aansturing van het beeld in de voet van de zuil is ondergebracht. Er zijn ongeveer 750 van deze zuilen geplaatst.

Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]
Opdrachtgever Epsilon| Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Schuilhuisjes VVM De Lijn
Schuilhuisjes VVM De Lijn

Fabrique ontwikkelde een volledige familie van haltemeubilair voor het Vlaamse openbaar vervoer: schuilhuisjes in diverse configuraties, zitmeubilair, afvalbakken en statische en dynamische reisinformatie. Dit gebeurde in het kader van een Europese aanbesteding, in samenwerking met Epsilon nv, producent van signs, displays en haltevoorzieningen.
Bijzonder is dat de nieuwe schuilhuisjes feitelijk de opvolgers zijn van de schuilhuisjes die Fabrique en Epsilon in 2002 al ontwikkelden voor de Lijn, waarmee alle opgedane ervaringen in het ontwerp van het nieuwe model konden worden meegenomen. Zo werden de nieuwe schuilhuisjes transparanter en is het systeem eenvoudiger uit te breiden naar grotere configuraties.
Tevens werden modules ontwikkeld voor het autonoom functioneren van de verlichting in de schuilhuisjes, gebruikmakend van LED en zonne-energie.
Alle producten werden ontwikkeld vanaf het marketingconcept tot en met engineering en productie-implementatie. De jarenlange samenwerking met Epsilon zorgde ervoor dat gezamenlijk een bijzonder flexibel en kostprijsvriendelijk resultaat werd bereikt.
Van beide modellen samen zijn er nu zo'n 4000 stuks geplaatst.

Opdrachtgever www.epsilonsigns.com
Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Gierensimulator Blijdorp
Gierensimulator Blijdorp

Tijdens het Enge Dieren jaar opende er in Diergaarde Blijdorp een nieuw gierenverblijf. In een enorme volière leven maraboes, gieren, kraanvogels en andere Afrikaanse vogels samen. Vanuit een paviljoen midden in deze volière kunnen bezoekers de dieren van dichtbij bewonderen.
In een vroeg stadium werd Fabrique benaderd om na te denken over een manier om kinderen het gevoel te geven om als een gier rond te vliegen.
Hiervoor ontwikkelde Fabrique in samenwerking met Blijdorp de hard- en software voor een gierensimulator. Een levensgrote gier kan door kinderen bestuurd worden door erop te kruipen en hem naar voren en naar achteren, of naar links en naar rechts te bewegen. De bewegingen zijn direct terug te zien zoals een gier het zou zien, op twee grote beeldschermen waarop een 3D representatie te zien is van Afrika. De betere bestuurders kunnen zelfs tussen de savannebomen doorvliegen
Fabrique gebruikte voor dit systeem onder andere satelliet foto’s en radar hoogte data om natuurgetrouw een wereld van 300 bij 300 km van Afrika levensecht na te maken. Inclusief de Kilimanjaro!
Sinds de opening is de gierensimulator voor vele kinderen een vaste pleisterplaats geworden op hun ronde door Diergaarde Blijdorp

Contactpersoon Marijn Hooghoudt
Telefoon 0031 (0)15-2147440
Opdrachtgever Diergaarde Blijdorp

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Modulair geluidsscherm RWS
Modulair geluidsscherm RWS

Rijkswaterstaat streeft naar het structureel terugdringen van geluidsoverlast langs de rijkswegen. Een van de maatregelen is het programma Modulaire Geluidsschermen. De verschillende schermen die werden toegepast gaven een versnipperd en rommelig wegbeeld. Bovendien waren de uitbreidingen door het toepassen van steeds andere technische oplossingen vrij kostbaar. Fabrique ontwierp eerder al geluidsschermen voor de A16 en de HSL en kreeg op basis van deze projecten ook de opdracht voor de Modulaire Geluidsschermen.
Fabrique ontwikkelde een ‘bouwdoos’ met staanders en panelen. Door het combineren van een beperkt aantal gestandaardiseerde, industrieel geoptimaliseerde elementen ontstaan schermen met verschillende gedaantes en akoestische eigenschappen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te variëren met de hellingshoek en de vlakvulling.
Inmiddels zijn langs een aantal snelwegen, zoals de A12, vele kilometers aan geluidsschermen in dit innovatieve systeem geplaatst.
Door de vele mogelijkheden en de vele betrokken partijen bij de ontwikkeling en uitvoering van de schermen was duidelijke communicatie noodzakelijk. Fabrique verzorgde ook de handleidingen voor het complexe project.

Contactpersoon René Bubberman
Opdrachtgever Ministerie van V&W
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Golden Tulip signing
Golden Tulip signing

Fabrique is door Golden Tulip gevraagd de gevelidentiteit eenduidig te maken en op te frissen. Ga er maar aan staan met meer dan 400 hotels!
Er is een standaardpakket ontwikkeld met lichtbakken, banieren, folies, ed. die wereldwijd toepasbaar en beheersbaar is, de Signage Manual. Aan de hand van een representatieve groep pilot hotels is het pakket geïmplementeerd en goedgekeurd.
Vervolgens heeft Fabrique de Visual Identity Manual opgesteld, waarin alle huisstijluitingen zijn opgenomen, met als hoofddoel de beheersbaarheid te handhaven, met ruimte voor eigen inbreng volgens de pay off die Golden Tulip hanteert: “International standards, local flavours”.

Contactpersoon René Bubberman
Opdrachtgever Golden Tulip
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Metrostoel Eclipse
Metrostoel Eclipse

De metrostoel Eclipse is een comfortabele opklapbare stoel voor metro, lightrail en bus in Porto (Portugal). Fabrique kreeg een onderscheiding voor Goed Industrieel Ontwerp en een Red Dot Award voor deze metrostoel.
De Eclipse maakt het de openbaar vervoerder mogelijk om efficiënt met de ruimte om te gaan. In opgeklapte toestand fungeert de onderkant van de zitting namelijk als leunsteun voor de passagier, waardoor de efficiency en flexibiliteit van de metrovoertuigen wordt vergroot.

Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]
Opdrachtgever Compin seating

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Bewegwijzering Geneve airport
Bewegwijzering Geneve airport

Dun, dunner, dunst! In opdracht van Epsilon, Europees marktleider op het gebied van verlichte communicatiesystemen, ontwikkelde Fabrique het Show-the-way systeem, een inwendig verlichte bewegwijzering van slechts 30mm diepte. Het product is modulair opgebouwd uit aluminium profielen, waardoor het in zeer veel afmetingen leverbaar is, zowel enkel- als dubbelzijdig. Een speciale lichtgeleidingsplaat verdeelt het licht, afkomstig van een LED-module, egaal en helder over de tekstplaat.
Het eerste project dat met Show-the-way is uitgevoerd is de bewegwijzering van de luchthaven van Genève. Daarna volgde onder andere Eindhoven airport.

Opdrachtgever Epsilon
Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
ReisInformatie Provincie ZH
ReisInformatie Provincie ZH

Wilt u weten hoe laat de volgende bus vertrekt? Fabrique ontwikkelde voor de provincie Zuid-Holland digitale displays met informatie over de vertrektijden. Deze displays zijn onderdeel van het Dynamisch Reizigers Informatie Systeem (DRIS). Via dit systeem krijgt de busreiziger in het openbaar vervoer actuele reisinformatie. De displays staan bij bushaltes en -stations door heel Zuid-Holland. In dit project werkt de provincie samen met vervoerders, leveranciers en wegbeheerders. De provincie levert zo een bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van het openbaar vervoer.
Dankzij GPS geven de bussen continue door waar zij rijden. De busvervoerders geven op basis van deze actuele positie een voorspelling af van de vertrektijd op de eerstvolgende halte. Ook een verandering in de dienstregeling (bijvoorbeeld uitval van een bus, vertraging enzovoort) leest u op het display.
Bij de grotere knooppunten, zoals busstations, staan ongeveer 100 grotere knooppuntdisplays. Er zijn verschillende versies: twee- vier- en achtregelige displays, met en zonder perronaanduiding.
Bij de helft van alle bushaltes in Zuid-Holland staan haltepaaldisplays, dit zijn zo'n 1500 displays. Naast de dienstregeling staat op het display ook actuele reisinformatie. De haltepaaldisplays staan bij meer landelijk gelegen haltes en bij haltes in woonwijken. De haltepaaldisplays werken op zonne-energie en zijn volledig autonoom.

Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]
Opdrachtgever Provincie Zuid-Holland

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
RET interieurconcept
RET interieurconcept

Voor de RET ontwikkelde Fabrique een interieurconcept dat toegepast kan worden in zowel bus, tram als metro.
Er is gestreefd naar een veelzijdig toepasbare en herkenbare vormgeving, die de voertuigen een prettig en uitnodigend karakter geeft. Er is veel nadruk gelegd op aspecten als schoonmaken en het ontmoedigen van vandalisme en graffiti door middel van materiaal- en kleurgebruik.
Belangrijk onderdeel in dit project was de ontwikkeling van het Dolphin zitmeubilair. Voor bussen en trams is er een zachte (stoffen) uitvoering ontworpen, voor de metro is er een harde (SMC) uitvoering. Om het schoonmaken makkelijker te maken zijn de stoelen zoveel mogelijk zwevend opgehangen. De stoelen zijn voorzien van een leunsteun, wat vooral voor ouderen erg comfortabel is.

Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]
Opdrachtgever RET

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Abri Zuid-Holland
Abri Zuid-Holland

Fabrique assisteerde de Provincie Zuid-Holland met een uitvraag voor een nieuwe bushalte langs de provinciale wegen. Wij hielpen bij het bepalen van de eisen en bij het schrijven van het technisch bestek. Tevens waren we betrokken bij de selectie van de leverancier. De keuze viel op OFN, die een handige combinatie had gemaakt van twee reeds bestaande abri's. De bushokjes zijn inmiddels uitgebreid met een afvalbak en een fietsenstalling.

Contactpersoon René Bubberman
Opdrachtgever Provincie Zuid-Holland
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email [email protected]

> terug naar het werk

Send FeedbackMark as FavoriteShare This
Arena objecten CC Hillenaar
Arena objecten CC Hillenaar

Fabrique ontwierp voor Clear Channel Hillenaar een familie van reclameobjecten met een unieke vormgeving, speciaal voor het gebied rondom de Amsterdam ArenA. De ranke staanders onderstrepen het dynamische karakter van de locatie. Tussen de staanders is LED verlichting aangebracht die met wisselende kleuren een speels effect geeft.


Contactpersoon René Bubberman
Telefoon 0031 (0)15-2127758
Email rené@fabrique3d.nl
Opdrachtgever Clear Channel Hillenaar

> terug naar het werk