Fabrique Corporate Story

fabrique historique

Delft, begin jaren negentig van de vorige eeuw. Jeroen van Erp, Theo Wolters en René Bubberman zijn net afgestudeerd aan de afdeling Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Jong en enthousiast storten ze zich op freelance-opdrachten. Het drietal deelt een passie voor resultaatgericht ontwerpen en een faxapparaat. Rond dat faxapparaat ontstaat een samenwerking die in heel Nederland en ver daarbuiten bekendheid zal krijgen.

Al snel sluiten Paul Roos en Erwin Zwart zich bij het nieuwe collectief aan. De ontwerpers hebben gemeen dat ze niet geïnteresseerd zijn in oppervlakkig ‘design’; ze willen gebruiksvriendelijke producten ontwerpen. In 1992 gaan de vijf onder één naam verder; omdat hun ontwerpen echt geproduceerd worden, kiezen ze voor de naam Fabrique. Naast de uitstraling van chique en toch robuust, is er ook nog de betekenis van ‘structuur': de manier waarop ze werken.

De opdrachtenportefeuille is de eerste jaren zeer divers; spraakmakende cd-hoesjes voor cultband Hallo Venray naast grote opdrachten voor de NS, theateraffiches voor Freek de Jonge naast de inrichting van de ING, business to business naast entertainment, grafisch ontwerp naast industrieel ontwerp.

De productontwikkelaars van Fabrique vestigen een reputatie als experts van aluminium systemen. Voor het grote publiek wordt Fabrique zichtbaar als Comhan er profielsystemen voor de lichtreclame-industrie laat ontwikkelen. Slimme klik- en scharniersystemen maken de producten een doorslaand succes door heel Europa.

Vanaf dan ziet men steeds vaker door Fabrique ontworpen producten in het openbaar, zoals de zonwering van Sunpoint, de bewegwijzering op Schiphol en op de treinstations, later ook op Genève Airport.

De afdelingen Nieuwe Media en Grafisch Ontwerpen verhuizen naar de Oude Delft, Fabrique groeit tot vijftig medewerkers en ook de andere afdelingen sluiten zich aan in een tweede pand aan die mooiste gracht van Delft.

Fabrique versterkt haar reputatie in het buitenland tot aan Dubai en Mexico, vooral met ontwerpen voor de openbare ruimte, als de HSL haar vraagt voor alle bovengrondse elementen in Nederland, binnen de planning en binnen het budget (sic!).

De ervaring van Fabrique krijgt internationale erkenning als zij de European Aluminium Industrial Design and Engineering Award for Consumer Products 2004 ontvangt voor het innovatieve zonnescherm voor Lewens Sonneschutz Systeme: een gepatenteerd ontwerp dat in de jaren daarna regelmatig nagebootst wordt. Daarnaast ontvangt ze ook diverse iF design awards, Red Dot design awards en Goed Industrieel Ontwerp erkenningen voor producten als de gevel-identiteit van Albert Heijn tot en met de modulaire geluidsschermen voor Rijkswaterstaat.

Klanten van het eerste uur blijven terugkomen, vaak ook met het verzoek tot redesign of een technology-update van een eerder ontwerp. Bewegwijzeringssystemen en verlichting voor brandweerwagens en ambulances voorziet Fabrique van slimme technische oplossingen met leds die geld en het milieu sparen. In 2007 ontwerpt Fabrique voor KPN de allerlaatste telefooncel.

Niet alleen led-technologie verandert de gebruikservaring, voor NS sleutelstations ontwikkelt Fabrique OV-Chip-toegangspoorten en de klapperende informatieborden vervangt zij door moderne schermen die de treinreiziger voorzien van actuele informatie.

In 2012 viert Fabrique haar twintigjarig bestaan. Met vier vestigingen en gezamenlijk ruim honderd werknemers is Fabrique uitgegroeid tot een van de grootste en bekendste bureaus van Nederland. Met een volle prijzenkast en een schat aan ervaring. Met grote en kleine opdrachtgevers, in Nederland en daarbuiten.

Fabrique groeit tegen de stroom in en verlaat de Oude Delft: Fabrique public & industrial design verhuist naar wat zij liefkozend ‘De Villa’ noemt, net buiten het Delftse centrum in het historische Agnetapark. Haar klanten, expertise en eigengereide aanpak blijven.